Arjan Moen: ‘Ik wil op het Lakesidepodium staan’

door | februari 6, 2015
 
Geplaatst op: Vrijdag 24 Juni 2005 om 17:29
Arjan Moen? Die weet het wel. Die wil als speler betrokken zijn bij The Lakeside World Professional Darts Championships. De supportersrol is de vaste koppelpartner van Vincent van der Voort ontgroeid. Maar de weg naar Frimley Green is lang en vol hobbels. Moen (27) weet dat als geen ander.

De Amsterdamse administrateur kreeg de kans om zijn dartpijlen te gooien op het meest prestigieuze podium van de PDC. “Als je zo’n wildcard krijgt en, zoals ik in dat geval, amper punten hebt op de BDO Rankings, moet je dat gewoon doen.” En zo geschiedde. ‘The Dutch Destroyer’ besteeg het podium in Purfleet. Een 4-2 verlies was de magere oogst die een reisje naar Engeland Moen opleverde. Shayne Burgess, momenteel 114de op de PDC Ranking, versloeg de Nederlander. Een ervaring rijker, een illusie armer. Sinds zijn PDC-uitstapje is hij op de NDF/NDB Ranking zelden te bekennen. “Ook komend seizoen ga ik geen NDB Rankingtoernooien gooien. De reden daarvan houd ik liever voor me.”

Toch heeft Moen geen tekort aan goede tegenstand. “Nee hoor, ik train regelmatig met Vincent van der Voort. Behalve mijn trainingsmaatje is hij bovendien mijn koppelpartner en mijn beste vriend. Vincent en ik voelen elkaar heel goed aan.” Zijn PDC-avontuur lijkt met de ambitie om deel te nemen aan The Lakeside voltooid verleden tijd. “Jammer. Ik had toen meer toernooien willen spelen. Helaas had ik geen sponsors, en dan houdt alles op.”

Het nieuwe walhalla ligt dus in Frimley Green, niet meer in Purfleet. “En om dat te halen ga ik hard trainen. Ook ga ik natuurlijk veel internationale toernooien af. Daar zijn de punten te verdienen die meetellen voor de rankings waarmee je jezelf kunt plaatsen voor tv-toernooien.” Moen spaart zichzelf niet. De Amsterdammer heeft zijn doelstellingen voor 2005/06 dan ook al glashelder voor ogen. “Deelnemen aan meerdere tv-toernooien.”

Alhoewel Raymond van Barneveld nog steeds tot het neusje van de zalm wat betreft dartsspelers behoort, lijkt de Haagse darter een dipje te hebben. Iets wat bijna elke darter overkomt. “Klopt, dat overkomt iedere speler, dus ook Van Barneveld. Maar als je kijkt naar zijn talent en zijn titels, kan ik niet anders dan concluderen dat hij nog steeds de beste speler binnen de BDO is.” Toch is er minstens één speler die volgens Moen, die van alle dubbels op het bord het liefste mikt op dubbel tien, beter is. “Phil Taylor. Die man zweeft op eenzame hoogte. Hij heeft meer titels dan wie dan ook en heeft bijna altijd het hoogste gemiddelde.”

Waar de ene speler tevreden is met een plekje in de top 250 van de NDB Ranking, kan een andere speler slapeloze nachten hebben wanneer hij niet in de top acht van de BDO Ranking staat. Weer andere darters zien darten graag ‘doorstoten’ tot Olympische sport. “Toch gaat dat moeilijk worden, denk ik. Darten is absoluut een sport, maar Olympisch? In Engeland is de sport inmiddels officieel erkend. Veel meer landen zullen dat voorbeeld moeten volgen, voordat darts Olympisch kan worden.”

Terug naar het doel van Moen: The Lakeside 2006. Wat doet die goedlachse Amsterdammer nu eigenlijk om dat te bereiken? “Wanneer ik train, probeer ik legs binnen vijftien dartpijlen uit te gooien. Verder ga ik finishen, vanaf 121 en dan opbouwen omhoog. Ook gooi ik geregeld een ‘rondje dubbels’. Gemiddeld sta ik zo’n halfuur per dag voor het trainingsbord. Wanneer er belangrijke wedstrijden op komst zijn is dat langer. Of dat nu op een Unicorn of Winmau bord is, maakt me eigenlijk weinig uit.”

Moen, die bij het DORA Eredivisieteam Daco Diamonds en voor het Amsterdamse LaCoteam speelt, heeft de PDC achter zich gelaten. En dus min of meer ook de band met Jan van der Rassel en Josephus Schenk, de Nederlanders die op de deur van de PDC-top kloppen. “Ik denk dat beide spelers die top ook daadwerkelijk kunnen bereiken. Maar dan moeten ze wel een stel goede sponsors hebben, om de kans te krijgen om overal naartoe te reizen.”

‘The Dutch Destroyer’, de bijnaam die hem gegeven werd toen hij deelnam aan het PDC WK, draagt Moen nog steeds met zich mee. “Ik vind het wel een grappige naam eigenlijk”, geeft de Amsterdammer toe. Alhoewel Moen toegeeft niet écht een goede kijk te hebben op de Nederlandse jeugdspelers, ziet hij voor twee jongens een mooie toekomst. “Mareno Michels. Die komt van de jeugd. Gooit heel goed, en lekker rustig. En Jonny Nijs doet het de laatste tijd ook érg goed.”

Arjan Moen staat er op de internationale rankings als volgt voor:

BDO Ranking: 34ste, 14 punten
BWDT Ranking: 41ste, 2 punten
TIDL Ranking: 18de, 16 punten
WDF Ranking: 27ste, 31 punten