Dartbord Kopen? Dit moet je weten!

U wilt een dartbord kopen maar weet niet welke?

Ervan uitgaande dat u speelt met darts die een stalen punt hebben is het aan te raden om een dartbord te kopen van varkenshaar of van sisal. Terwijl de papieren dartborden veel minder duur zijn, gaan ze niet erg lang mee en zijn ze niet erg speelbaar. Er zijn verschillende goede merken met de Britse fabrikanten Nodor en Winmau als de bekendste en Longfield als Nederlandse fabrikant. Deze borden maken gebruik van een beugel die op een kast of muur worden bevestigd. Een enkele schroef wordt ingebracht in het midden van de achterkant van het dartbord die de rotatie van het dartbord toelaat wanneer deze wordt opgehangen aan de beugel. Het draaien van het bord is ook een voordeel zodat je het op een regelmatige basis kan veranderen om ongelijke slijtage te voorkomen (veelal gaat het vlak van de 5, 20 en 1 snel achteruit wanneer daar alleen op gegooid wordt). Wanneer je aan het dartbord draait zal je de buitenste ring met nummers moeten verwijderen en opnieuw plaatsen zodat de 20 weer bovenaan het bord komt te staan.

Er zijn een aantal populaire misvattingen over sisal dartborden:

 • Dat de dartborden zijn gemaakt van varkenshaar en vandaar de oorsprong van de naam ‘borstelharen’ dartbord. Dit is absoluut onwaar. Het materiaal dat deze borden van gemaakt is sisal of hennep. Terwijl sisal in veel landen groeit is het niet van een constante kwaliteit. Nodor heeft bijvoorbeeld witte sisal uit Afrika vanwege zijn specifieke kwaliteiten.
 • Een andere misvatting is dat het dartbord wordt verzacht door het nat te maken. Doe dit niet! De sisal zal zwellen en opdrogen en het dartbord zal snel zijn kwaliteit verliezen. Bovendien, wanneer het bord niet in gebruik is, moet de verlichting dat wordt gebruikt voor het duidelijk zien van het bord, worden uitgeschakeld. Dit is omdat de warmte van de lampen uitdroging van het bord kan veroorzaken.

Voordat de uitvinding van een gemaakt sisal bord was, werden dartborden gemaakt van hout. Het was gebruikelijk om deze platen te drogen en barsten te verhinderen om er langer van te genieten. Dit is waarschijnlijk wanneer het idee is ontstaan om dartborden nat te maken.

Tips voor het kopen van een dartbord

Niet alle dartborden zijn hetzelfde gemaakt. We hebben een aantal redenen waarom een dartbord goed moet zijn.

Een dartbord kopen van sisal. Sisal is een vezel dat voornamelijk in touw en vloerbedekking gebruikt wordt. Dit zal het bord een hoge helderheid in kleur en zuiverheid waarborgen.

Dichtheid van een dartbord. Er is voor een bord voor het darten een optimale dichtheid om voor een diepere penetratie van de darts te zorgen. Dit zorgt ook voor minder bouncers (darts die uit het bord vliegen nadat ze er in zijn gegooid) en daardoor voor een hoger gemiddelde. Het dartbord moet er ook voor zorgen dat het een duurzaam speeloppervlak heeft zodat het niet na elke wedstrijd vervangen hoeft te worden. Een superieure genezing is daarom noodzakelijk.

Geschuurd sisal oppervlak. Dartborden zijn optimaal als ze in meerdere richtingen zijn geschuurd wat tot een fijner speeloppervlak leidt. Dit zorgt er verder voor dat de levensduur van het dartbord wordt verlengt omdat de vezels effectief kunnen ‘genezen’.

Inkt op het dartbord. Inkt moet tot diep in de vezelharen gedrenkt zijn voor het behoudt van de zichtbaarheid van het dartbord. Het zou toch zonde zijn als je naar enkele legs een wit vlak voor de 20 hebt! Inkt graag zo milieuvriendelijk!

Het geweven dartbord. Door een uniek mes te gebruiken kunnen de draden tot 50% dunner zijn als een standaard dartbord. Hoe dunner de draden/vezels hoe minder bouncers er zijn en dus wederom een hoger gemiddelde.

De ‘messen’ op het bord. Door speciale messen als markering te gebruiken naast de inkt zullen er minder bouncers zijn tijdens het spelen van een potje darts. Dit zal voornamelijk zo zijn op volle gebieden zoals bij de bulls eye.

De rand van het bord. De nummers rondom het bord is voornamelijk praktisch. Echter wil men in de meeste gevallen ook een moderne ‘look’. Vaak worden de randen van nummers gemaakt van gerecycled plastic.

Ophangbeugel. Zorg ervoor dat de beugel op de muur of wand gehangen kan worden. Mocht u een grovere wand hebben dan zal het bord wat verder naar voren komen. Aan de achterkant van het bord zullen dan rondom een aantal rubbere plakkers o.i.d. moeten worden toegevoegd om het recht te houden.

Tags: elektronisch dartbord, dartbord ophangen, hoogte dartbord, afstand dartbord, afmetingen dartbord, dartbord kast, winmau dartbord, longfield dartbord
Welk merk is het beste?

We lichten een aantal populaire dartborden toe:

Winmau Blade 4 dartbord

De Winmau Blade 4 maakt gebruik van een revolutionaire bedradingssysteem dat drastisch de bouncers verminderd en de mogelijkheid biedt voor een maximale score. Zijn voorganger, de Blade 3, stelt de norm als beste nietjes-vrije dartbord van de Wereld en de Blade 4 heeft deze meegenomen naar een geheel nieuw niveau. De DSW (Dynamic Sector Wire) is nu meer dan 50% dunner voor de beste prestaties en een optimale scoringsmogelijkheden. Dit unieke bedradingssysteem is opgebouwd uit een hi-tech, zeer sterk materiaal dat is ontworpen om de pijlen te bewegen richting het doelgebied. De geavanceerde moleculaire structuur van het hoogwaardige staal vergemakkelijkt dus de totale nauwkeurigheid van het gehele speelveld met een veel langere levensduur.

winmau-blade-4-dartbord

Nodor Supamatch 2 dartbord

Nodor was de uitvinder van de borstelharen dartborden en ze maken de beste kwaliteit dartborden sinds 1932. De Supamatch 2 is gebaseerd op meer dan 90 jaar productie-expertise en maakt gebruik van een volledig nieuwe nietje-vrij bedradingssysteem dat aanzienlijk de bouncers vermindert en de mogelijkheden levert voor maximale scores. Het M.S.Z. (Multiple Scoring Zone) draad is meer dan 50% dunner dan op de originele Supamatch, wat resulteert in grotere doelgebieden en minder bouncers. De Supamatch 2 premium treksterkte staaldraadsysteem is de meest geavanceerde in de wereld.

De Supamatch 2 is vervaardigd uit hoogwaardig Oost-Afrikaanse sisal en het unieke productieproces resulteert in een toonaangevende consistentie voor de ultieme duurzaamheid. Altijd in de voorhoede van de industrie, Nodor is de uitvinder van de nietjes-vrije bullseye en de Supamatch bevat de nieuwste editie van de Supabull 2-systeem voor minder bouncers en maximale scores.

De Supamatch 2 voldoet aan World Darts Federation (W.D.F.) specificaties en exclusief onderschreven door twee van ’s werelds toonaangevende darts organisaties (de Amerikaanse Darts Organisation A.D.O. en de National Darts Federatie van Canada N.D.F.C.)

nodor-supamatch-2-dartbord

Unicorn Eclipse Pro dartbord

unicorn eclipse pro dartbordThe Unicorn Eclipse Pro is het PDC dartbord voor alle grote Sky televisie-evenementen geweest. Het is een traditionele borstelhaar dartbord dat is vervaardigd met meer dan 50 individuele cirkelvormige verpakkingen van sisal, aangeduid als “biscuits”. Deze worden gebonden rond de rand met een tape en worden vervolgens samengeperst, gelijmd op een houten bord en geschuurd om het speelveld te vormen.
Kenmerken van het Unicorn eclipse Pro dartbord:

 • Kampioenschapskwaliteit
 • PDC goedgekeurd
 • Ontworpen om gemiddelden te maximaliseren
 • Unicorn hoogwaardige technologisch bedradingsontwerp
 • Volledig nietjes-vrij
 • Ultra-slim segmentatie systeem
 • 30% dunner dan conventionele ronde draad borden
 • Verhoogd doelgebied, in het bijzonder in het dubbelspel en triples
 • Ultra hoge zichtbaarheid ringen
 • Nietjes-vrije Bullseye