Dartpijlen Kopen

Welke dart past het best bij u wanneer u dartpijlen wilt kopen?

Moeilijke vraag bij dartpijlen kopen online of in de winkel. Eigenlijk is er niet een fout antwoord als het gaat om het gewicht of stijl van de dart (uitzonderingen daar gelaten). Wij proberen met deze minigids u duidelijke te maken wat de mogelijkheden zijn en welke dartpijlen bij u past op dit moment. Veelal zullen darters na het eerste jaar veranderen van dartpijltjes omdat men van stijl verandert om de worp te optimaliseren.  Het komt er op neer waar u het best en meest comfortabel bij voelt als u met uw dartpijl op het dartbord gooit. We hebben een aantal richtlijnen voor u opgesteld voor het kopen van dartpijlen.

goedkope-dartpijlen-kopen-o

Verschillende type dartpijlen

Er zijn veel verschillende darts om uit te kiezen. We beschrijven kort de meest voorkomende barrels.

  • Messing darts (van koper en zink, veelal goedkope dartpijlen voor in de kroeg). De dartpijlen zijn vaak licht en het materiaal is makkelijk bewerkbaar. Het is van een zachter en minder duur materiaal gemaakt waardoor het dus goedkope dartpijlen zijn. Daarnaast kunnen de darts opruwen als ze veel tegen elkaar aan worden gegooid in het dartbord. De kwaliteit is beduidend minder maar nog wel een goede economische optie.
  • Nikkel / zilver darts (net zoals messing dartpijlen)
  • Tungsten darts (van koper en nikkel, dit is zwaarder als de messing en nikkel/zilver darts). De meest populaire dart onder de darters is de tungsten dart. Deze dartpijl heeft een hoge dichtheid wolfraam. Dit heeft als voordeel dat het heel erg slijtvast is en de dartpijltjes slank van vorm kan houden. Hierdoor kunnen de darts dicht bij elkaar gegooid worden als men voor de 180 punten gaat. Ook zorgt dit voor het minimaliseren van enige bouncers (bounce-outs). Een hoog percentage wolfraam in de tungsten dartpijlen is belangrijk voor de kwaliteit (dit betekent niet dat u een hoger gemiddelde gooit!). Dat dartpijltjes zijn vaak stabieler.

Gewicht van de dartpijl

Het is lastig om te bepalen wat voor gewicht u moet gebruiken als u voor de eerste keer dartpijlen gaat kopen. Probeer daarom is iets uit van iemand anders. Er zijn namelijk vele verschillende opties beschikbaar. Dartpijlen komen al voor van 12 gram en lopen op tijd 50 gram. Het gewicht dat het meest voorkomt is tussen de 20 en 25 gram. Bij een lichter gewicht van 15 gram zal de dartpijl sneller en harder gegooid moeten worden als een van 25 gram. Een ander belangrijk punt is het zwaartepunt van de dart. De ene dart is voorin zwaarder als achterin (of gelijk over de dart).

Grip op de dart belangrijk bij dartpijlen kopen

Uw volgende stap is om uit te proberen wat voor u een fijne grip is als u de dart vasthoud voordat de pijl in het dartbord geworpen wordt. Sommige darts zijn heel ruw en andere weer heel glad. Hoe ruwer de dartpijlen zijn hoe makkelijk het is om ze goed vast te houden. Het geeft wel een fijner gevoel als ze niet te ruw zijn. Het is ook niet zo dat er 1 specifieke grip is voor een bepaalde dartspeler. Een darter kan meerdere varianten hebben.

Flight van de Dart

Het achterste deel van de dart heet de ‘flight’. Hier zijn wederom veel verschillende vormen, maten en stijl voor. Ze kunnen kort/lang, glad/grof, breed/smal, ingesneden etc. Het type flight kan je spel beïnvloeden en daarom belangrijk om veel te testen. De dartpijl kan door de flight sneller gaan of juist meer stabiliseren. Minder belangrijk dus bij het dartpijlen kopen op zich maar het kan dus best beïnvloedbaar zijn.

Dartshafts

Dartshafts komen in vele stijlen en materialen, waaronder kunststof, aluminium, carbon-vezel composiet en draaiende schachten.

  • Plastic of Nylon: Goedkoop en verkrijgbaar in vele kleuren, maar is kwetsbaar en vrij gemakkelijk kapot. De assen zullen goed werken voor de meeste spelers. Zodra je consequenter zal gooien waardoor de dartpijlen dicht bij elkaar komen zullen de dartshafts sneller kapot gaan.
  • Aluminium: Dit materiaal is meer rigide en duurzamer dan kunststof of composiet shafts. Deze zijn ook verkrijgbaar in vele kleuren en sommige ook gegraveerd met spiralen of strepen. De aluminium schachten hebben de neiging om los te trillen zware darts. Belangrijk om dan een rubber ringetje tussen de shaft en de barrel te plaatsen om het los trillen tegen te gaan. Als de pijlen op elkaar gegooid worden zal de shaft niet direct breken zoals bij plastic. Het zal wel verbogen zijn en daardoor kan het de stabiliteit beïnvloeden.
  • Koolstofvezel: Deze schachten zijn over het algemeen licht van gewicht en zeer duurzaam. Ze zullen iets duurder zijn dan plastic shafts. Hoogwaardige vezel dartshafts hebben de duurzaamheid van een aluminium schacht zonder het gevaar dat de voorkant bij het barrel loskomt en de achterkant verbuigt.
  • Draaiend: Een verscheidenheid van as-stijlen zijn nu beschikbaar die het mogelijk maken dat de pijl bij het bord niet in de schacht van een andere pijl terechtkomt. Draaiende assen zullen de stabiliteit van de dartpijl niet verbeteren tijdens de vlucht van de dart door de lucht, maar laat het wel mogelijk om dartpijlen dichter bij elkaar te kunnen gooien om zo tot een 180 punten te komen. Een ander voordeel zal zijn dat de shafts en flights veel minder snel kapot gaan.
  • Composite: Composite assen zijn voorzien van kunststof bases gecombineerd met aluminium of metaallegering toppen die de vlucht van de dart stabiel houden. Dit zijn uitstekende assen, zeer duurzaam, en trillen niet zo gemakkelijk los als aluminium assen. Algemeen verkrijgbaar met verwisselbare tops voor kostenbesparing en het gemak.

Conclusie voor dartpijlen kopen

Als je al een tijdje aan het darten ben weet u waarschijnlijk wel wat je wilt. Ben je helemaal nieuw en wilt u uitproberen of u het leuk vind raad ik het volgende aan:

Als u vrienden of kennissen hebt die al aan het darten zijn, vraag dan of u hun dartpijlen mag gebruiken om er achter te komen wat u fijn vindt. In een dartwinkel zou u het kunnen uitproberen maar niet iedere winkel heeft daar een mogelijkheid voor. Zijn beide opties geen mogelijkheid dan zal je toch het een en ander moeten uitproberen door online dartpijlen te kopen. Probeer een setje dartpijlen te kopen die gemiddeld zijn in barrel (qua gewicht, materiaal en structuur) en in shaft (materiaal). Als voorbeeld rond de 23 gram, barrel niet te glad of te ruw, aluminium shaft en standaard setje flights.

Mooi potje darten tussen Michael van Gerwen en Gary Anderson