Holsten Premier League 2006: een vooruitblik

door | februari 6, 2015
Auteur: Dick / Geplaatst op: Donderdag 16 Februari 2006 om 07:30
Een dag voor de aanvang van de competitie werd bekend wie de zevende en laatste speler was die de Holsten Premier League 2006 tot een succes moet maken: Raymond van Barneveld. Maar wat is de Holsten Premier League nu precies en welke spelers doen mee? Een overzicht.

De opzet
Zeven spelers komen, verdeeld over tien speelavonden, tegen elkaar uit. Alle spelers ontmoeten elkaar twee keer. Een wedstrijd wordt gespeeld over veertien legs. De speler die als eerste acht legs heeft gewonnen, is de winnaar.
Als alle spelers elkaar twee keer hebben ontmoet in competitieverband, is het tijd voor play-off’s. Daar mogen de vier hoogst geklasseerde darters aan deelnemen.

De inzet

Hoewel de eer van het winnen van de Holsten Premier League groot is, gaat het de professionele darters om prijzengeld. Dat is vrij riant in de Holsten Premier League. Voor de winnaar zijn 50.000 Engelse Ponden beschikbaar. De verliezend finalist moet met 30.000 Engelse Ponden genoegen nemen. In totaal wordt 167.500 Pond verdeeld onder de deelnemers. Daarmee is het, na het Ladbrokes.com World Championship, het meest lucratieve PDC-toernooi.
Taylor met de trofee van de 888.com Premier League

De deelnemers
Aan de Holsten Premier League van 2006 doen de volgende spelers mee:
-Phil Taylor (ENG)
-Colin Lloyd (ENG)
-Ronnie Baxter (ENG)
-Peter Manley (ENG)
-Wayne Mardle (ENG)
-Roland Scholten (NED)
-Raymond van Barneveld (NED)
Bovenste rij (v.l.n.r.): Roland Scholten, Wayne Mardle en Raymond van Barneveld.
Onderste rij (v.l.n.r.): Ronnie Baxter, Phil Taylor, Peter Manley en Colin Lloyd

De speellocaties
Het unieke van de Holsten Premier League, is dat het als het ware een reizend dartscicrus is. Elke week slaat de top uit de dartswereld hun tent elders op. Het avontuur begint in Blackburn. Vervolgens worden Sunderland, Aberdeen, Wolverhampton, Bournemouth, Carlisle, Newport, Doncaster, Stevenage en Reading aangedaan. De finaledag wordt in Plymouth afgewerkt.
De King George Hall in Blackburn, waar vanavond (donderdag) de eerste speelronde wordt afgewerkt.

De belevenis
Het is nogal wat, de beste spelers die de dartswereld rijk is op één avond op één podium. Niet vreemd dan ook dat de kaarten voor alle speelavonden al zo goed als uitverkocht zijn.

Plymouth Pavilions, de plek waar de finale wordt gespeeld. Alle kaarten zijn voor die avond al uitverkocht.

Maar de verrichtingen van de darters zijn ook te volgen via televisie. Betaalzender Sky Sports voorziet Groot-Britannië van de beelden, terwijl de kersverse decoder-zender Sport1 dat in Nederland zal gaan doen. Die zender is bovendien sponsor geworden van Raymond van Barneveld. Voor de mensen zonder decoder biedt de website van de PDC uitkomst. Via de betaalde dienst DartsTV is live te zien wat de stand is bij de wedstrijden en is live radioverslag te horen.

De historie
De Holsten Premier League is een competitie zonder rijke geschiedenis. Vorig jaar werd de Premier League voor het eerst gespeeld. Toen was 888.com nog de naamsponsor van  het evenement, dat werd gewonnen door Phil Taylor. Hij versloeg Colin Lloyd met 16-4 in de finale.

De eindstand in de competitie van 2005
1) Phil Taylor 12-23
2) Colin Lloyd 12-16
3) Peter Manley 12-12
4) Roland Scholten 12-9
5) Mark Dudbridge 12-8
6) John Part 12-8
7) Wayne Mardle 12-8