The Lakeside door de ogen van Jacques Nieuwlaat: Deel 4

door | februari 6, 2015
Auteur: Dick / Geplaatst op: Woensdag 05 Januari 2005 om 17:11
SBS6-commentator Jacques Nieuwlaat geeft de bezoekers van Dartkrant.nl deze week niet alleen zijn visie op het darten, maar ook gunt hij ons een kijkje achter de schermen. Vandaag heeft Nieuwlaat het over beta’s, bumpers, LSM en coming up. U kent het niet? Nieuwlaat legt het uit.

Deel 4: Beta’s, bumpers, LSM en coming up

Het eerste dartstoernooi dat ik van co-commentaar mocht voorzien was de Winmau World Masters van 2001. Je stapt op zo’n moment een compleet vreemde wereld binnen en leert spelenderwijs dan natuurlijk ook een soort nieuwe taal te praten. De eerste keren had ik het jargon absoluut niet door en dacht ik even dat ik in een Star Wars film terecht was gekomen. Een paar uur voor de uitzending is er een redactievergadering waar het programma van die dag besproken wordt. Zo ook in november 2001 en de vergadering begon ongeveer zo: “welkom allemaal, vandaag gaan we de Winmau World Masters uitzenden, we hebben een nieuwe man in ons midden Jacques Nieuwlaat hij gaat aan het eind van legs het finishen begeleiden. Laten we even het draaiboek doornemen. Om 13.49 coming up, via de bumper naar de reclame en uit de reclame om 13.54 via de bumper uit beta 1 naar de hoogtepunten van de Embassy uit de LSM”. Ik begreep er helemaal niets van, maar om mij heen zat iedereen gewoon te knikken alsof het de normaalste zaak van de wereld was en dus liet ik het maar zo. Nu, zo’n vier jaar later betrap ik mezelf erop dat ik soms ook al van dit soort termen gebruik, maar voor een buitenstaander blijft het raar. De uitleg in lekentaal: de coming up is als het vorige programma is afgelopen en de presentator in een paar seconden vertelt “Straks, na de reclame het darten met de volgende gasten…” Een beta is een soort uit de kluiten gewassen videorecorder waar je heel snel mee kan vooruit en achteruit spoelen, daar hebben ze er een stuk of vier van om alle clipjes te laten zien. Een bumper is het vaste clipje aan het begin van het programma (of aan het eind). De LSM is een soort computer waar ze beelden van wedstrijden op opslaan. Wel speciaal want als een wedstrijd nog bezig is kunnen zij hem opslaan en tegelijkertijd het begin van de wedstrijd ook alweer uitspelen.

Terug naar dag 4, de dag van de finale bij de dames. Helaas weer een overwinning voor Trina Gulliver die Francis, zo mag ik het toch wel zeggen veegde. Toch heb ik me wel verbaasd over de actie van Gulliver in de tweede of derde leg van de wedstrijd waar ze toen ze op 170 stond twee keer triple 20 gooit en dan niet voor de bull gaat, maar gewoon een 10 gooit om tops te laten staan. Buiten het feit dat zo’n finish nog wat extra ponden in het laatje brengt is het natuurlijk de manier om te laten zien dat het damesdarten in de lift zit. Zo’n moment komt de hele week bij de BBC maar ook bij SBS dan voorbij en sta je weer even in de picture. Waarschijnlijk zie ik het verkeerd en is Trina gewoon een op en top prof die zelfs op zo’n moment het darten serieus en zakelijk bekijkt en alleen maar bezig is met winnen. Toch was de hele damesfinale voor mij het dieptepunt van de dag, een finale om snel te vergeten.

Gelukkig was er ook nog veel positiefs te melden Darryl Fitton die in de eerste zes legs van zijn wedstrijd zes keer 180 gooit en daarmee toch wel een statement maakt richting Barney, ik kijk al uit naar een halve finale tussen beide heren. En de onbekende Schot Thornton die het hoofd wel koel hield daar waar Hofstra dat in de eerste ronde niet deed. Toch kwam het absolute hoogtepunt in de wedstrijd tussen Wagner en Hankey, ik hoop dat jullie die wedstrijd allemaal gezien hebben, zo niet dan heb je echt wat gemist. Wagner 2-0 voor en Hankey die op 2-2 in de vierde set een fantastische 12-darter gooit en dan een ontlading die zich met geen pen laat beschrijven. Wat is deze Lakeside tot nu toe toch fantastisch.

Tot slot gebied de eerlijkheid mij nog te vertellen dat het een soort van traditie is geworden om tijdens de grote toernooien onder elkaar een poultje te organiseren, meestal doen we dat met de commentatoren en ook tijdens de eerste ronde hebben we dat gedaan. Ik heb weer zoals gewoonlijk dramatisch gescoord daarin (6x de juiste speler door bij de heren, 10 x fout) en ben dus laatste geworden, Frank de tweede plaats en zoals gewoonlijk Leo de meeste punten. Die probeert me dan altijd te troosten door te zeggen dat de echte kenners nooit zo’n poultje winnen, maar het zit me niet lekker, revanche in de tweede ronde. Tot nu toe heb ik alle vijf tweede rondepartijen de juiste man door laten gaan, dus…

Tot morgen,