The Lakeside door de ogen van Jacques Nieuwlaat: Deel 6

door | februari 6, 2015
Auteur: Dick / Geplaatst op: Vrijdag 07 Januari 2005 om 16:29
Ook voor Jacques Nieuwlaat eindigde de zesde dag van The Lakeside 2005 in een teleurstelling. Daarom gaat de SBS6-commentator vandaag in op de ongenuanceerde berichten die op diverse forums te lezen zijn, geeft hij zijn mening over RTL5-collega Albert Mantingh en reageert hij op vragen van bezoekers van Dartkrant.nl.
Deel 6: Vandaag geen wedstrijden
Je stelt je een hoop voor van zo’n dag, twee Nederlanders tegen elkaar in de kwartfinale en nog een toetje tussen een goed spelende Schot en een scoringsmachine als Fitton. Echter soms zit het leven vol teleurstellingen en vandaag was er zo één. Van der Voort is geen enkel moment in de wedstrijd geweest en datzelfde geldt voor Robert Thornton.

Ik las vannacht onder het artikel van gisteren een aantal reacties van lezers, één daarvan was van Theo Janssen, hij merkte onder andere op of het mogelijk was vragen aan mij te stellen. Hij heeft ze direct maar gesteld en ik wil best, zo af en toe als daar de mogelijkheid voor is, een paar vraagjes beantwoorden. Dus zet je vragen in de reactie en wellicht kom ik er later nog op terug. Eén van de vragen van Theo was of ik het niet erg vind dat ik in de studio in Amsterdam zit i.p.v. op de locatie in Frimley Green. Natuurlijk zit ik liever in Engeland, dicht bij de spelers en midden in de sfeer van Lakeside. Je hebt dan de mogelijkheid om voor en na de wedstrijden de spelers te zien in hun voorbereiding en je kan eens een praatje maken met spelers die je niet zo goed kent. Daarbij zie je dan ook meteen welke dame dit jaar bij welke speler hoort, kortom je hebt meer inside information. Het grootste nadeel van het niet aanwezig zijn bij de wedstrijden is dat je geen zicht hebt op het podium en dus niets kan zien van wat er buiten beeld gebeurd. Immers wij zien nu exact hetzelfde als de kijkers thuis alleen dan wel op een schermpje dat net zo groot is als de tv in mijn slaapkamer. Ik denk dat het dus wel degelijk iets zou toevoegen als we daar ter plekke zouden zijn, maar de keuze is niet aan ons. Op persoonlijk vlak vind ik het niet zo erg dat we in Amsterdam zitten, ik kan slecht tegen lang van huis zijn en na een dag of vier mis ik mijn vrouw en dochter, dat heb ik nu dus gelukkig niet.

Als volger van darten lees ik zo veel mogelijk over het spelletje en tegenwoordig kun je veel informatie vinden op het internet. Zo gebruik in ook dat medium om aan veel van mijn informatie te komen. Je kunt er dan bijna niet omheen om ook op de diverse forums te belanden. Ik heb er lang over nagedacht of ik er iets over zou moeten zeggen, maar ik ga het toch maar doen. Er zijn een aantal mensen die er wel erg slecht vanaf komen op dit soort publieke (anonieme) domeinen waar iedereen zijn mening mag geven. Vrije meningsuiting is een groot goed in ons land en dus zal ik de laatste zijn te vragen om e.e.a. te censureren maar het mag van mij wel met wat meer nuance. Hoge bomen vangen veel wind en dus is Raymond van Barneveld vaak onderwerp van discussie en wat mij opvalt meestal negatief. Ik begrijp dat niet helemaal, natuurlijk wil je als dartsfan dat er ook wel eens andere spelers een titel winnen, maar je kunt toch moeilijk ontkennen dat het darten in Nederland zoals het nu op de kaart staat, met alle aandacht in kranten en op tv, voor het grootste deel te danken is aan hem. De meeste van de heren/dames die hun negatieve mening het net op slingeren zouden waarschijnlijk zelf niet eens darten als Raymond niet eind jaren negentig zoveel successen had behaald. Een beetje meer respect mag dus wel. Een ander die veel te verduren heeft op de forums is mijn collega-commentator van RTL5, Albert Mantingh. Ik heb het genoegen gehad om mijn allereerste Embassy samen met hem van commentaar te mogen voorzien. Natuurlijk zat ik tot die tijd ook op de bank me soms te ergeren aan het slechte rekenen, maar probeer je maar eens in zijn rol te verplaatsen; hoe zou jij het doen als verslaggever bij een sport die nog nooit op tv is geweest en die ook nog eens zoveel specifieke kennis vergt als het aankomt op het finishen. Dan kun je alleen maar van internet een lijstje met finishes afplukken en die gebruiken. Albert durfde het aan om dit te doen en weet inmiddels best veel over onze sport. Ik heb wel eens vaker met hem gesproken en als je de moeite neemt om dat te doen blijkt dat hij verrassend veel weet en ook de sport oprecht een warm hart toedraagt. Lees anders even zijn dartsdocument in de laatste editie van Sport International dan zul je begrijpen wat ik bedoel. Natuurlijk ben ik in de jaren dat ik nu commentaar geef ook regelmatig op- en aanmerkingen tegengekomen over mij of over mijn collega-commentatoren. Soms denk ik bij zo’n opmerking, “Ja Nieuwlaat dat heb je niet handig gedaan of ja, dat kun je nog verbeteren”en dan probeer je er aan te werken. Meestal echter zijn de aanmerkingen een kwestie van smaak (op de BBC is het commentaar veel leuker) en smaak kan je niet veranderen.

Kom ik toch nog even terug op de dartsdag van vandaag: hoogtepunt voor mij is dan het feit dan we een geweldige halve finale gaan krijgen tussen Fitton en van Barneveld en natuurlijk de 170-finish van laatstgenoemde. Dieptepunt dat zowel van der Voort als Thornton geen tegenstand konden bieden.

Nog een klein hoogtepunt voor mezelf, ik was al voor één uur thuis en das de eerste keer deze week.

Tot morgen,