The Lakeside door de ogen van Jacques Nieuwlaat: Deel 7

door | februari 6, 2015
Auteur: Dick / Geplaatst op: Zaterdag 08 Januari 2005 om 10:09
Had SBS6-commentator Jacques Nieuwlaat gisteren nog een teleurstelling te verwerken in zijn column, vandaag is dat het tegenovergestelde. Nieuwlaat heeft het vandaag ook over de relatie tussen SBS6 en darten, en de gevolgen die deze heeft teweeg gebracht.

Deel 7: Klassieker

Ik hoor het Martin Fitzmaurice wel vaker zeggen: “This was a classic”, soms denk ik dan wel eens, nouuuu dat valt wel mee, maar vandaag moet ik hem groot gelijk geven. De wedstrijd tussen Ted Hankey en Martin Adams was er één om niet gauw te vergeten. Nog nooit heb ik acht sets achter elkaar allemaal in 3-2 beslist zien worden. Goed niveau, lekker veel 180’ers en een paar goede finishes, niet zozeer van boven de honderd, maar wel de hele belangrijke daar vlak onder. Zo’n wedstrijd kan me niet lang genoeg duren en had eigenlijk een 9eset verdiend. Tot vandaag is sowieso het publiek op Lakeside de grote winnaar, met uitzondering van gisteren misschien is er de hele week prachtig darten te zien geweest, in spannende wedstrijden.

Kan ik meteen een mooi bruggetje maken nu we het toch over Lakeside hebben. De meeste mensen van SBS zitten in Amsterdam om het studio-programma te maken, maar er zitten ook nog een aantal collega’s in Engeland om daar de mooie filmpjes te maken of om de interviews na de wedstrijd in beeld te brengen. Deze interviews worden al sinds het begin van darten op televisie in Nederland afgenomen door Arjan van der Giessen. Arjan is de man die in 1998 het darteb “ontdekte” voor tv. Geïnteresseerd geraakt door de berichten dat er een Nederlander in de halve finales stond bij het wereldkampioenschap darten besloot hij er heen te gaan om eens te kijken. Direct was hij gegrepen door het spel en door het feit dat er een kaaskop in het walhalla van de dartssport al die Britten een poepie liet ruiken. Hij belde met SBS6, waarvoor hij al werkte bij het voetbal en uiteindelijk werd de finale waarin de Nederlander stond gekocht om uitgezonden te worden. De rest zo mogen we toch wel stellen is geschiedenis, darten werd populair om naar te kijken op tv, speciaal dat toernooi begin januari in dat rookhol in Frimley Green. Darten werd een echt kijkcijferkanon. SBS6 heeft veel te danken aan de sport, maar de sport heeft minstens zoveel te danken aan SBS6, tegenwoordig is het makkelijker sponsors te vinden, nog nooit hebben er zoveel Nederlander op het podium van Lakeside gestaan en ook de ledenaantallen van de dartsverenigingen is verveelvoudigt. Alles door de man die spelers, of ze nou winnen of verliezen, de microfoon onder de neus duwt en vraagt hoe het toch allemaal zo kon gebeuren.Hij is overigens ook verantwoordelijk voor de schitterende filmpjes van Deller, Lowe, Bristow en Taylor die dit jaar te zien zijn tussen de wedstrijden door en in het verleden de filmpjes van bijvoorbeeld Fordham als Viking, O’Shea als gorilla in een boom of het racen van King in een snelle auto. Uiteraard is Arjan er nog steeds bij op ieder toernooi, hij zou zelf niet anders willen, het is zijn kindje.

Terug naar de dag van vandaag, het was een ongelooflijk drukke bedoening in de studiobar, ongeveer 100 mensen kwamen kijken naar André Brantjes, immers hij kon wel eens de eerste Nederlander worden die bij zijn debuut meteen de halve finale haalde van Lakeside. Het mocht niet zo zijn voor de sympathieke keurmeester uit Helmond. Hij ging er bijna kansloos van af tegen de Australische Wizzard Simon Whitlock. Voor dit toernooi misschien nog een onbekende, maar voor de echte insiders al een man die wel eens voor verrassingen kon gaan zorgen. André kan ondanks zijn uitschakeling natuurlijk terug kijken op een geslaagd toernooi en heeft in zijn bagage onnoemelijk veel ervaring meegenomen die hem in de aankomende jaren nog goed van pas zal komen. Hoogtepunt vandaag: de fantastische overwinning van Martin Adams en het dieptepunt, logisch de nederlaag van André.

Voor mezelf was het vandaag een lastige dag, ik zat er niet helemaal goed in bij de wedstrijd van Whitlock en Brantjes, zeker niet op de finishes van de Australiër. De vorige wedstrijden van hem was ik een stuk scherper, ik had me namelijk goed voorbereid en wist dat hij bij het finishen veel naar de 19 ging. Toch zat ik er in het begin van de wedstrijd een paar keer naast en daar houd je dan toch een rotgevoel aan over. Zeker nu we in Amsterdam zitten en de camera’s ook de “verkeerde” triples in beeld brachten. Bij de toernooien in Nederland hebben we tegenwoordig als commentatoren een extra monitor in beeld die constant het hele bord in beeld brengt. Dan kun je dus sneller reageren op dartpijlen die buiten het normale beeld vallen. Niets aan te doen dus, maar na de eerste paar sets ging het volgens mij beter. Nog twee dagen te gaan, maar ik denk dat misschien morgen wel al de finale wordt gegooid. Kan een kraker worden van Barneveld tegen Fitton.

Tot morgen,